Można zaobserwować, że herbata hibiskus z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Nie wszyscy jednak jeszcze przekonali się do tego produktu. Dlaczego rekomendowane jest regularne picie herbaty z hibiskusa?
Hibiskus herbata – zastosowania
Herbata z hibiskusa doskonale zda egzamin, jaki środek stymulujący odporność organizmu. W składzie omawianego produktu znajduje się bardzo dużo witaminy C, w której z kolei zawarte są antocyjany wspierające m.in. procesy regeneracyjne komórek wątrobowych. Ponadto nie wszyscy zdają sobie sprawę, ale witamina C zdecydowanie zmniejsza także ewentualne ryzyko wystąpienia chorób wątroby, które są wynikiem niewłaściwej diety. Herbata hibiskus bardzo pozytywnie oddziałuje na obniżenie niebezpiecznego cholesterolu. Ogranicza tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób serca.
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że przygotowanie omawianej herbaty z hibiskusa jest podobne do parzenia tradycyjnej czarnej herbaty. Odpowiednio odmierzoną ilość hibiskusa należy bowiem zalać wodą w temperaturze od 90 do 95 stopni Celsjusza. Kolejnym krokiem jest przykrycie talerzykiem herbaty na czas 5-10 minut. Rekomendowane jest oczywiście usunięcie fusów.
Dlaczego jeszcze warto regularnie pić herbatę z hibiskusa?
Należy mieć świadomość, że hibiskus herbata w krajach Afryki Północnej i muzułmańskich spożywana jest nie tylko na ciepło, ale również na zimno dla orzeźwienia. Godny uwagi jest fakt, że mocno zaparzony hibiskus w krajach muzułmańskich zastępuje wino.
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że do naparu z hibiskusa można bez żadnego problemu dodać przyprawy (np. cynamon, imbir) lub wody kwiatowe, które na Bliskim Wschodzie cieszą się ogromną popularnością. Warto wiedzieć, że liczne dodatki zdecydowanie częściej stosowane są w przypadku chłodniejszych wersji omawianej herbaty. Nie jest oczywiście zalecane przesadzanie z liczbą dodatków.
Należy mieć świadomość, że herbata z hibiskusa nie wykazuje praktycznie żadnych właściwości toksycznych, które mogłyby w jakikolwiek sposób zaszkodzić człowiekowi. Produkt nie jest jednak rekomendowany paniom w ciąży, a także przyjmującym leki antykoncepcyjne. Z kolei osoby z refluksem, zapaleniem żołądka czy nadkwasotą powinny zachować bardzo dużą ostrożność. Kwaśny smak herbaty może bowiem nasilić nieprzyjemne dolegliwości.