Gdzie stosowany jest hibiskus?

0
30

Malwa sudańska to roślina znana i lubiana głównie z powodu ładnego wyglądu. Nie wszyscy mają jednak świadomość, że hibiskus ma również właściwości lecznicze, a do tego jest stosowany w kosmetyce. Przeważnie dostępny jest w mieszankach do sporządzenia kompotu w domu lub herbaty o cierpkim smaku. W tym artykule wyjaśnimy, gdzie rośnie hibiskus właściwości tej rośliny były już znane w starożytności.

Czym jest hibiskus?

Jest to jednoroczny krzew, który osiąga wysokość 2-3 metry. Występuje najczęściej w południowo-wschodniej Azji oraz zachodniej i centralnej Afryce. Można go spotkać również na Florydzie, Hawajach, a także w tropikalnych i subtropikalnych krajach Ameryki Środkowej. Znany jest również pod nazwą malwy sudańskiej oraz róży chińskiej. Warto mieć na uwadze, że duże, wyraziste i trąbkowate są kwiaty hibiskusa. Są zbudowane z pięciu płatków w kolorze czerwony, różowym lub żółtym. Od 5 do 15 centymetrów wynosi szerokość kwiatu hibiskusa. Trzeba dodać, że prętosłup zlokalizowany jest w samym jego środku. Można powiedzieć, że słaby, ledwo wyczuwalny jest zapach kwiatów hibiskusa. Tego samego nie można powiedzieć o smaku, który jest kwaśny i wyrazisty. Właśnie dlatego hibiskus jest na szeroką skalę stosowany w branży spożywczej. Jest to roślina popularna również w branży kosmetycznej oraz leczniczej, ponieważ zawiera wiele substancji aktywnych.

Właściwości hibiskusa

Kwasy organiczne stanowią podstawową grupę związków chemicznych wchodzących w skład hibiskusa. Chodzi tu przede wszystkim o kwas szczawiowy, kwas winowy, kwas jabłkowy, kwas hibiskusowy oraz kwas cytrynowy. Warto poświęcić chwilę na kwas protokatechowy, który cechuje się bardzo silnym działaniem antyoksydacyjnym. Dodatkowo kwiat hibiskusa zawiera flawonoidy, polifenole oraz antocyjany. Flawonoidy to przeciwutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry i chronią organizm człowieka przed infekcjami. Hibiskus to również naturalne źródło witaminy C. W postaci naparu lub herbaty pije się najczęściej hibiskus. Wodą o temperaturze 95 – 100 stopni Celsjusza należy zalać kilka płatków suszone kwiatu hibiskusa. Nawet dwa razy dziennie można spożywać tak przygotowaną herbatkę. Można do niej dodać plasterek pomarańczy lub odrobinę miodu. Hibiskus nadaje się idealnie na letnie i upalne dni, ponieważ ma lekko kwaskowaty smak. Przygotowanie jest bardzo proste, więc nawet mało doświadczone i początkujące osoby powinny sobie z łatwością poradzić.